HOUSES
Manthena Residence
Close
Manthena Residence
Private Residence
Anand Manthena
Road no. 33, Jubilee Hills, Hyderabad
2008 – 2013
Size: 12,000 sft

The house has been designed to create a physical and visual flow of spaces. Its plan, form and character are determined by the nature of the site, the materials used, and existing climatic conditions.

The existing site is tilted at an angle with extensions on the northeast and southwest corners. Since the client wanted a 100% vaastu compliant house, Vaastu correction measures have been adapted by creating internal retaining walls in the south to create a proper 90* in the southwest corner. The northeast extension is considered good and therefore has been retained.

As the site is contoured, a partial basement cum stilt floor has been created for parking, services and servant quarters.
A complete ventilation shaft has been provided all along the south and the basement areas at the rear for cross ventilation.

The entry to the house is at the ground floor level and one approaches it while walking past a terraced garden to the east of the house above the stilt floor parking. The entrance foyer wall on the left is adorned by a beautiful stone mural of Radha Krishna done in a combination of black granite and white marble with metal highlights and to the right is a waterbody done in Sicis which leads the way to the formal drawing lounge. The foyer opens out to a large seamless space bathed in natural sunlight filtering down from the skylight above. The skylight has large wiremesh pendant lights hanging from above. The internal columns in the central courtyard have been avoided to create a continuous unobstructed space which flows into the dining area on one side and the living space on the other, and the staircase and lift are provided opposite the entry.

The living room wall has a kalpavriksha – tree of life mural in cement done on it with silver leaves to depict the family members. The dining area opens out into the backyard which has been developed as a kitchen garden with a small cosy sitting. The open kitchen is in complete white in continuation of the monochromatic color scheme. Color is added by display of interesting artefacts in glass, porcelain and crystal all over the house. The colorful fabric light fittings given on the formal lounge wall create an interesting composition to add to the ambience.

The first floor houses the master suite and the bedrooms for the two children. The family lounge opens out to a terrace on the east which is partially covered with pergolas to form interesting seating spaces. Similarly the house is stepped back at the second floor also to create an outdoor terrace lounge and bar area which are partially covered with pergolas. The pergolas cast different shadows at different times of the day to create a visual drama. The second floor terrace is an extension of the entertainment lounge which has a large bar and home theatre adjacent to it.

A fully equipped gym with a spa and massage room is also provided on the second floor.

next
previous
Syam Prasad Reddy Residence
Close
Syam Prasad Reddy Residence

A Private Residence

No. 49, Jubilee Hills, Hyderabad

Built In: 2005 – 2006

Area: 9000 sq. ft.

This home’s design was created to allow a physical and visual flow of spaces. The plan, form and character were determined by the plot type, materials used, and prevailing climatic conditions.

The main natural light resource for the house is the sun. However, more than light, shadow management is the standout element in the design, since this facilitates space shaping and defines different degrees of clarity. A metal screen in the Northwest side of the house was provided to prevent excessive heat hitting the outer surface directly. A large skylight over the central courtyard infuses the house with natural light for most part of the day reducing the dependency on artificial energy.

The intuitive use of elements like transoms, skylights and pergolas allows shadow extensions, reductions, made deeper or diminished creating a number of design alternatives all through the day. The pergolas not only help dim the light, they also rendered a light play and shadows at different times of the day, which gives enjoyable and dynamic spatial experience.

Awards: Best Residential Interiors Award at IIID – MK Awards 2006

next
previous
Google Map
Vara Prasad Reddy Residence
Close
Vara Prasad Reddy Residence

A Private Residence

Plot Nos. 16, 17, 20, 21

Green Walkways, Rajendra Nagar, Hyderabad

Built In: 2008 – 2013

Area: 14,000 sq. ft.

Our client, Mr. Vara Prasad Reddy is a scientist and the owner of one of the leading pharmaceutical companies in India. The client’s brief was to have a large and open house that blended in with nature, in a tranquil setting and the interiors should reflect nature and greenery.

The plot area located on the outskirts of Hyderabad is situated on an elevated surface, filled with rocky terrain. Since summers here are very hot and dry, we designed the house keeping in mind all the factors and ensuring maximum thermal comfort levels:
1) The solar path determined building orientation
2) The prevalent wind paths determined the windows and shades locations
3) Measures taken to recharge natural water resources to meet everyday needs

The house was erected in the Southwest, the longer sides facing North-South. Verandahs created a large buffer space between the main structure and the exteriors on the East and North. By this, we could offer shade from the strong morning sun from the East, and were also great outdoor sit-out spaces to enjoy the evenings. For better natural ventilation, large windows were given in the East and West façade. The house is set amidst verdant foliage which also helps in keeping temperatures a little lower.

Ground water rechargeable solutions like rainwater harvesting pits, green building features like solar heaters, solar fencing and streaming natural light and ventilation that reduces the dependency on artificial energy were put into practice. Traditional wood was replaced with UPVC windows to make the house more eco-friendlier. The skylight above the central court facilitated ample natural light filtering in at all times of the day, lighting up the central core with a different hue all through the day.

Our house design was planned such that the living, dining and entertainment spaces were all facing North and East, opening out on to the Eastern deck on the ground floor or the verandah on the first floor overlooking the gardens. The bedrooms were placed South and West with a double-wall thickness providing insulation to the rooms from heat coming from the South.

next
previous
Google Map
Durga Prasad Raju Residence
Close
Durga Prasad Raju Residence

A Private Residence
No. 47, Jubilee Hills,
Hyderabad
Built in: 2008 – 2010
Area: 11,000 sq. ft.

The neatly contoured plot dictated the structure of this residence with large, expansive spaces. For us, it was definitely advantageous to build on a large plot where we explored the land’s natural curvature to the hilt. A 10′-13′ gradient from the main access point was perfect for designing the basement by just adding a slab on top. This gave an elevated plinth and better ventilation to the main house.

The client’s desire to have a column-free house resulted in larger open spaces aided by a pre-stressed structure wherein our intuitive design ensured an essentially strong structure that didn’t warrant multiple support columns.

An elevated lawn on the raised elevation and an inclined driveway leading to the entrance foyer are our stand-out elements in the design department. In the main entrance we have provided for a double height central court with a skylight to complete it. The skylight facilitates the natural light flow inside and gives the house an adaptable dynamic appeal that adds fluidity to the design, visible when the interiors assume different characters through the day. Intricately-designed Silver filigree work applied to the wall adjacent to the skylight roof and an inimitably crafted aluminum foil mural is thoughtfully placed on a freestanding wooden wall that partitions the staircase from the entrance foyer.

Some special Highlighted features of this Residence include:

1) Smart home features like automated lighting, intelligent building control systems allowing a touch screen access to alter the lighting in the house its milieu, mood and setting. By this we achieved inventive changing space characteristics with just a touch.
2) We incorporated ‘Green’ principles, eco-friendly features like rainwater harvesting, solar heaters, UPVC windows and solar fences.
3) The skylight aided plenty of natural light filtering through the central courtyard.

Project Recognitions:

1) National level, Best Architect Award in the Residential Category, AICA Awards 2011, Pune.

2) National level, Best Interior Designer Award in the Residential Category, AICA Awards 2011, Pune.

next
previous
Google Map
Raghu Raju Residence
Close
Raghu Raju Residence

A Private Residence

Film Nagar,

Jubilee Hills, Hyderabad

Built In: 2005 – 2007

Area: 8,100 sq. ft.

We envisioned a dramatic contrast between high walls, the light intensity aided by large openings, a subtle presence of nature all highlighted by the innate use of glass and steel, inside and outside thus helping us achieve a homogeneity and continuity between the house exteriors and interiors.

The house wears a regal look accentuated by our design elements. One is greeted by visual drama right from the lobby entrance. The main entrance is two staircases away, split in the middle, overlooking a black granite fountain that completes the look and feel. A flamboyant glass and steel staircase renders an overview of the different levels, bathed in natural light that filters down the atrium designed above.

Our design elements showcase more flexibility to space division, allowing horizontal continuity and a visual flow to create space fluidity. Glass partitions separate the entrance lounge and dining area which flows into an open modular kitchen-cum-pantry at one end, and attached to a heavy-duty kitchen area. On the other side, we created a more informal family space done up in black and white. The spacious master bedroom offers a great view of the historic Golconda Fort.

The terrace space was planned in two levels that were perfect to host and entertain in the backdrop of the city’s skyline. As the sun sets in the horizon, the terrace space is a breathtaking picture illuminated with myriad lights.

next
previous
Google Map
K. Srinivas house
Close
K. Srinivas house

A Private Residence
No. 33, Jubilee Hills, Hyderabad
Built in: 2006 – 2008
Area: 15,000 sq. ft.

The client’s simple brief was a fully-vaastu compliant, grand and big house with large openings offering maximum city view by taking advantage of the site’s higher elevation.

All sides of the plot were irregularly-shaped and extending out in the Northwest direction. We adopted Vaastu correction measures by creating internal retaining walls in the West and North to create a proper rectangular site. At the ground floor level of the extended portion, we created a landscaped garden. The House had a North-east entry with half the stilt floor dedicated for parking, and a plan for a home office and servant quarters. We designed a ventilation shaft, along the west-end retaining wall to provide cross-ventilation to the basement areas at the rear.

The house design allows for the longer side running parallel to North and South, and from the east, at every floor level, gradually receding in length. At the highest level, in the Southwest-corner, a covered swimming pool area offering an amazing scenic view on all sides has been provided. Towards the East, large sit-outs have been provided with cantilevered overhangs, rendering shade from the morning sunlight and allowing a natural wind flow across the house. The semi-open pergola shaped sit-outs were provided to enjoy the evening outdoors. The southern façade has a double-wall thickness to absorb evening heat when the sun is in the South. Large windows in the West allow natural ventilation and great city views from the higher altitude.

Keeping in mind the sustainability quotient and to reduce the carbon footprint, we have used green building materials and features like rainwater harvesting piths, solar heaters, solar fencing and Ample natural light filters through the huge skylight in the central court and the central core lights up with a different hue at each time of the day.

For this project, we received the Best Interior Designer Award in the Residential Category at the National level 2012 AICA Awards held in Pune.

next
previous
Google Map
Sivaji Chitturi Residence
Close
Sivaji Chitturi Residence

A Private Dwelling
No. 44, Jubilee Hills, Hyderabad
Built in: 2008 ‘ 2010
Area: 7,850 sq. ft.

Conforming to the Vaastu principles, the architecture is simple and eclectic. Our House plan is divided into two segments, establishing a visual connectivity between floors and the exterior landscapes. The deck-attached living and dining areas opens out into green pockets on either side. This core central area renders a sense of uncluttered freedom.

The curved staircase design, allows maximum natural daytime light, through huge glass panes and on either side of these panes, placed bamboo collages, replicating plantations to create an illusion. A black mirror ceiling with a spiral chandelier adorns this, accentuating the double-height effect up to four times.

Adding to the visual appeal, the thatched roof gives more privacy, adds scope to the sit-outs shading without add-on elements and allows for a covered parking area.

Italian Marble in the common, open areas and Wood flooring has been used for the bedrooms. Art plays an important role in this project. A cement mural of the Tree of Life, Kalpavriksha is placed in the foyer evoking sereneness.

next
previous
Google Map
Amarnath Residence
Close
Amarnath Residence

A Private Residence
No. 10C,
Jubilee Hills, Hyderabad
Built in: 2006 – 2007
Area: 6100 sq. ft.

The 6100 sq. ft. Amarnath Residence, a notable work from the House of HP Associates, earned laurels for the Firm, bagging it the Best Residential Architect Award at the IAD Awards (Nationals) in 2008. Our underlying design theme is minimalistic simplicity. Great emphasis has been placed on spatial design and development, further enhanced by the use of different textures, varying heights, intuitive use of light and interlocking angles and forms. Emphasis was placed on the internal spatial dynamics ensuring maximum usage of space within the house, thereby rendering a perfect, seamless blending in and blurring of the hard and fast lines between the interiors and exteriors, creating a continued flow of spaces.

The overall majestic look of the house is rendered by the perceptive use of glass and steel and the white surfaced exterior gave the building the much needed opacity and transparency.

next
previous
Google Map
Mr. Brij Mohan Reddy Residence
Close
Mr. Brij Mohan Reddy Residence

A Private Habitat

No.11, Banjara Hills, Hyderabad

Built in: 2008 – 2011

Size: 6,800 sq. ft.

When the owners approached us, their brief was to retain the classical overtones and the sentimental aura of their previous residence. This residential plot housed their previous residence where they had resided for nearly two decades. When designing, we made a conscious effort to balance the original ethos with a touch of modernity. We incorporated a good eclectic fusion style incorporating contemporary elements with a classical essence visible in the false ceilings and chandeliers.

In the entrance foyer, a double-height curved ceiling with a traditional chandelier opens into a spacious living room that has been composed with four distinct seating arrangements. We thoughtfully injected this into the design so as to break the living room’s length and create visual dynamics.

A formal dining area and home theatre complete the extended living room. To add dimension to the floor plan, we gave it a 45 degree tilt on either side of the living area. As the house overlooks the beautiful Taj Banjara Lake, the interiors were crafted in a way that views were unobstructed.

next
previous
Google Map
Weekend home, 71 Boulder hills, Hyderabad
Close
Weekend home, 71 Boulder hills, Hyderabad

Mr. Raghu Raju

71, Boulder Hills,

Hyderabad,

Built In: 2009 – 2010

Area: 1300 sq. ft.

As it was a weekend retreat, our design was an eclectic mix of a holidaying and chilling out space. The large entertainment lounge was designed as a hangout space for the family to relax and enjoy over the weekends and holidays. We completed the holiday flavor with a gym and a pool to go with it. As this retreat overlooked a golf course, one of our main objectives was to fully utilize the green surrounding spaces, incorporating large glass openings, that allowed the residents to savor visually appealing views at all times of the day. We let the interiors wear a contemporary look and the house exteriors and structure was designed to match the gated community look.

next
previous
Google Map

HOUSES

Manthena Residence

Syam Prasad Reddy Residence

Vara Prasad Reddy Residence

Durga Prasad Raju Residence

Raghu Raju Residence

K. Srinivas house

Sivaji Chitturi Residence

Amarnath Residence

Mr. Brij Mohan Reddy Residence

Weekend home, 71 Boulder hills, Hyderabad

Close
Weekend home, 71 Boulder hills, Hyderabad

Mr. Raghu Raju

71, Boulder Hills,

Hyderabad,

Built In: 2009 – 2010

Area: 1300 sq. ft.

As it was a weekend retreat, our design was an eclectic mix of a holidaying and chilling out space. The large entertainment lounge was designed as a hangout space for the family to relax and enjoy over the weekends and holidays. We completed the holiday flavor with a gym and a pool to go with it. As this retreat overlooked a golf course, one of our main objectives was to fully utilize the green surrounding spaces, incorporating large glass openings, that allowed the residents to savor visually appealing views at all times of the day. We let the interiors wear a contemporary look and the house exteriors and structure was designed to match the gated community look.

next
previous
Google Map